Навчальний візит представників українських закладів медичної освіти

   За ініціативи ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України» і керівниці Центру Катерини КОМАР та за сприяння Міністерства охорони здоров’я України, в кінці травня 2024 року відбувся навчальний візит представників українських закладів медичної освіти, які готують фахівців за спеціальністю 223 «Медсестринство», та закладів охорони здоровʼя різного підпорядкування до Ірландії (м. Дублін). Участь у 5-денній навчальній програмі «Ukrainian Nurse Leader Programme» взяли представники 17 установ із семи областей України. Залучення такої великої кількості фахівців дозволить максимально поширити отримані знання в медсестринській спільноті України.

   Для української делегації свої двері гостинно відкрив факультет медсестринства та акушерства Королівського коледжу хірургів Ірландії Університету медицини та медичних наук (Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI)). Також відбувся візит до Офісу медсестринства Міністерства охорони здоров’я Ірландії та Ради медсестер та акушерок Ірландії.

   Головною метою візиту було вивчення досвіду Ірландії у реалізації медсестринської діяльності, зміцнення міжнародної співпраці, що сприятиме підвищенню престижу медсестринської професії та розвитку медсестринської освіти і медсестринства в Україні. 

   Львівщину у делегації представляли Лідія ГОЛЯНСЬКА – головна медична сестра Першого територіального медичного об’єднання м. Львова та Наталія ДУБ – декан факультету Львівської медичної академії ім.Андрея Крупинського.

   Програма візиту включала обговорення:

  • глобальних стратегічних напрямків медсестринства та акушерства в Ірландії,
  • сучасних підходів до формування ролі лідера в медсестринстві,
  • питань професійних та освітніх стандартів,
  • значення участі медичних сестер у догляді за людьми поважного віку,
  • розвитку національної програми реанімації та створення національного клінічного центру медсестринства та акушерства,
  • діяльності медичних сестер з розширеними повноваженнями,
  • підходів до БПР медичних сестер та акушерок,
  • розвитку ступеневої медсестринської освіти,
  • значення наукових досліджень в медсестринстві.

   Вдячні організаторам навчальної програми: МОЗ України, Центру розвитку медсестринства, Катерині КОМАР та Ганні ГЛУЩЕНКО за здобуті знання, досвід, натхнення на реалізацію нових проєктів для розвитку медсестринства в Україні.

   Окрема подяка всім делегатам-колегам за дружню та комфортну атмосферу.

   Разом до перемоги!